Installeer een Elektrische laadpaal, thuis of op het werk.

Hoe lang duurt opladen via laadpalen?

Hoe lang een auto over het opladen doet is afhankelijk van de accu. Een stopcontact thuis laadt 15 km/h.

Soort Uren Capaciteit
Thuis aan een stopcontact 8 tot 10 3,7 KW
Publieke laadpaal 4 11 KW
Supersnellaadpalen* 0,5 60 KW

*Helaas zijn zulke palen nog schaars en kan niet iedere elektrische auto snelladen. Controleer daarvoor het instructieboekje van je auto.

Vanaf 1/9/21: belastingvoordeel van 45% of max. 1.500 € per laadpaal.

Voordelen Laadpaal

Oplaadsnelheid

Met een laadpaal (thuis of openbaar) hebt u vier tot zes uur nodig voor een volledige oplaadbeurt. Dat is bijna de helft van de oplaadtijd die u nodig hebt met een gewoon stopcontact (ongeveer tien uur).

Veiligheid

Belgaelectric biedt u alleen de allerbeste laadstations aan, die veilig en betrouwbaar uit de hoek komen. Heel anders ligt dat bij huishoudelijke stopcontacten. Die zijn niet bedoeld om vaak en langdurig hoge stroom te leveren. Met oververhitting of vroegtijdige slijtage als gevolg – iets waar laadpalen geen last van hebben.

Budgetvriendelijk

Een laadpaal installeren thuis of op het werk: dat is een hele investering: afhankelijk van het type laadpaal, Maar die investering verdient u terug door de kostprijs van het opladen, want die is flink wat goedkoper dan van een openbare laadpaal. Wie met zonne-energie werkt, laadt de auto zelfs gratis op. Alles bij elkaar genomen zou elektrisch rijden 3,8 tot 4,6 euro per 100 km kosten, heel wat minder dus dan rijden met fossiele brandstof.

Voor bedrijven zijn aankoop en installatie van een laadpaal volledig aftrekbaar. En elke laad unit heeft ook een smart wallbox om het verbruik bij te houden en te factureren, wel zo handig.
Ook voor particulieren is er een fiscaal voordeel, Wie tussen 1 september 2021 en 31 december kiest voor een aankoop en plaatsing van laadpaal thuis, krijgt een belastingvermindering van 45% die in 2023 daalt tot 30%. Dit geldt zowel voor eigenaars als voor huurders. Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze berekend is beperkt tot €1500 per laadpaal en per belastingplichtige.

Laadpalen verplicht aan nieuwe gebouwen
Vanaf 11 maart moeten alle bouwaanvragen in Vlaanderen laadpalen voor elektrische wagens voorzien of daar op zijn minst voorbereidingen voor treffen.

Bij de bouwaanvraag voor een residentieel project met minstens twee parkeerplaatsen, zal vanaf 11 maart voor elk van deze parkeerplaatsen een oplaadpunt of de nodige infrastructuur (wachtbuizen en kabelgoten) voor de installatie moeten voorzien worden.

Voor gebouwen die grondig gerenoveerd moeten worden (waarvoor een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd) en die meer dan 10 parkeerplaatsen ter beschikking hebben, geldt dezelfde regel.
Bij nieuwe, niet-residentiële gebouwen met minstens 10 parkeerplaatsen moeten minimum twee laadpunten geïnstalleerd worden. Minstens 25% ervan moet voorzien worden van de juiste infrastructuur om de installatie mogelijk te maken.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de wetgeving nog strenger want dan zal élk niet-residentieel gebouw met minstens 20 parkeerplaatsen moeten worden uitgerust met twee of meer laadpunten.

De elektricien van Antwerpen - binnen de 2uur ter plaatse

Contacteer ons